JAAROVERZICHT 2022

Bronckhorst

Meerjarig beleid afval en grondstoffen

De gemeente Bronckhorst kwam in 2021 als koploper uit de bus bij de tweejaarlijkse Benchmark. Dit landelijke vergelijkingsonderzoek naar huishoudelijk afval wordt jaarlijks georganiseerd door de NVRD en Rijkswaterstaat. De resultaten worden altijd bekend in het jaar erna. Bronckhorst haalde het beste milieuresultaat met een hoog afvalscheidingspercentage en weinig restafval. Ook viel Bronckhorst op door een hoge service en lagere afvalkosten dan de gemiddelde gemeente. De resultaten van deze  benchmark over 2022 worden in het najaar van 2023 bekend gemaakt.

Resultaten afval en grondstoffen 2022

Bronckhorst liet de laatste jaren een stijging zien in het afvalscheidingspercentage. In 2022 zakte dit percentage met één procent van 88% naar 87%. De hoeveelheid restafval per inwoner daalde licht van 44,8 naar 42,8 kg. Ook de hoeveelheid gescheiden afval daalde van 371,1 kg naar 339,4 kg.

We zien in alle gemeenten in het werkgebied van Circulus een lichte teruggang in het percentage afvalscheiding. We verklaren dit uit een dalende kwaliteit van de aangeboden grondstoffen, gecombineerd met strengere eisen van verwerkers. Daardoor neemt de afkeur toe.

Met het huidige, relatief hoge scheidingspercentage van 87% scoort Bronckhorst nog altijd ver boven het landelijk beoogde afvalscheidingspercentage van 75%.

Kwaliteit is een belangrijk punt van aandacht. Eerder is (in 2021) door Eureco onderzocht wat de vervuiling van PMD en GFT in kg’s bedroeg. Ook is het restafval onderzocht op waardevolle stromen. Deze inzichten helpen bij het treffen van maatregelen. Zo zijn in 2022 keurmeesters aangesteld om het PMD bij de overslag in Apeldoorn te keuren en van zichtbare vervuiling te ontdoen.

Verder kreeg communicatie volop aandacht in het kader van het project Schone Stromen. Dat gebeurde met drie korte, informatieve campagnes, gericht op PMD, GFT en textiel. Deze hadden als doel de basiskennis te vergroten wat wel en niet in de bak of zak mag.. Ook de komende jaren valt in de verbetering van kwaliteit nog veel winst te boeken. Er is een projectgroep Schone Stromen gestart die zich in 2023 zal richten op verdere inzet van communicatie, controle en handhaving.  

Banner in het kader van de campagne Scoor mee met PMD.

Highlights

Groep 7/8 van dorpsschool Halle kreeg de primeur van de eerste workshop van Cruise 2 Reduce, de ‘rijdende recyclefabriek’ van Circulus. De bus bevat vier recyclemachines, waarmee plastic afval ter plekke kan worden gerecycled tot nieuwe producten zoals frisbees of plantenbakjes. De workshop neemt kinderen mee in de problematiek van plastic (zwerf)afval en betrekt hen hierin op actieve wijze. De Cruise 2 Reduce bus, een initiatief van Circulus, toerde daarna door het werkgebied van Circulus en bezocht 80 basisscholen.

Klanttevredenheid

Circulus voert doorlopend klanttevredenheidsonderzoek uit. Daar kwam uit dat de inwoners van Bronckhorst tevreden zijn over de dienstverlening van Circulus. Zij gaven Circulus een 7,4. Inwoners zijn tevreden over de aanbiedmogelijkheden en het legen van de eigen containers, maar wel kritisch over het schoonhouden van de buurtcontainers. Ook bijplaatsingen zorgen voor ergernis, net als volle containers.

Inwoners van Bronckhorst kunnen van verschillende Recyclepleinen gebruik maken. In praktijk kiezen zij vaak voor Zutphen, Doetinchem of Doesburg. 

Tot slot iets over de tevredenheid over communicatie. Wat onderzocht wordt is de wijze waarop mensen geïnformeerd willen worden. De website circulus.nl blijft het voorkeurskanaal. Tegelijkertijd groeit het aantal gebruikers van de app. Inmiddels heeft twee derde van de huishoudens de app geïnstalleerd.