JAAROVERZICHT 2022

Lochem

Meerjarig beleid afval en grondstoffen

In 2021 werd in de gemeente Lochem gestart met de implementatie van het Afval en Grondstoffenplan 2021-2025, nadat het eerder was vastgesteld door de gemeenteraad. Ruim duizend inwoners dachten mee via het inwonerpanel 'Lochem Spreekt'. Goede afvalscheiding en het verminderen van het milieubelastende restafval blijven de belangrijkste speerpunten. Ook wordt goed op de kosten gelet.

Resultaten afval en grondstoffen voor 2022

Lochem laat de laatste vier jaar een lichte stijging zien van het scheidingspercentage. In 2022 zakte dit echter met een procent naar 75%.

Een lichte trendbreuk met alle jaren ervoor. We zien dit in alle gemeenten in het werkgebied van Circulus. De verklaring is een dalende kwaliteit van de aangeboden grondstoffen, gecombineerd met strengere eisen van verwerkers, waardoor afkeur toeneemt. Maar met het huidige scheidingspercentage van 75% zit Lochem nog altijd op het landelijk beoogde afvalscheidingspercentage van 75%.

Kwaliteit blijft een belangrijk punt van aandacht. Eerder is (in 2021) door Eureco onderzocht wat de vervuiling van PMD en GFT in kg’s bedroeg. Ook is het restafval onderzocht op waardevolle stromen. Deze inzichten helpen bij het treffen van maatregelen. Zo zijn in 2022 keurmeesters aangesteld om het PMD bij de overslag te keuren en van zichtbare vervuiling te ontdoen. Verder kreeg communicatie volop aandacht (zie highlights). Ook de komende jaren valt in de verbetering van kwaliteit nog veel winst te boeken. Er is een projectgroep Schone Stromen die zich in 2023 zal richten op verdere inzet van communicatie, controle en handhaving.

Buitenruimte

Eind 2022 zijn in het buitengebied 1400 jonge bomen geplant, in het binnengebied waren dit er 100. Het gaat om biodiverse aanplant en gebiedseigen bomen. Maar liefst 55.000 bomen werden gesnoeid en geïnspecteerd. In het buitengebied werd risico- en trajectenkap uitgevoerd. Zo zorgen we voor een steeds duurzamer en gezonder bomenbestand. Inwoners werden actief betrokken bij de Maai-mei-niet-campagne. In de openbare ruimte liet Circulus op enkele percelen kruiden tot bloei komen en maaide daar met een andere frequentie. Inwoners werden met een actiepagina, ludieke bebording en berichtgeving betrokken bij het biodiversiteits-thema en gestimuleerd het voorbeeld te volgen.

Circulus nam verder deel aan vier klimaatdagen. Dit samen met de gemeente, Waterschap Rijn en IJssel en Viverion. Inwoners ontvingen een tuinplant naar keuze in ruil voor een tegel. Ze kregen groenadvies en voorlichting over maatregelen ter verdroging. De campagne wordt in 2023 uitgebreid. 

Klimaatdagen 2022. Inwoners ontvangen een tuinplant naar keuze in ruil voor een stoeptegel. 

Highlights

Kwaliteit grondstoffen

In het najaar is een kortdurende campagne gevoerd met als thema PMD. Hetzelfde campagneconcept werd toegepast op GFT en textiel, waarvan de kwaliteit eveneens onder druk staat. De campagnes vormden het startpunt voor een uitgebreider kwaliteitsprogramma, dat in 2023 verder wordt uitgerold.  

Banner in het kader van de campagne Doe mee met PMD.

Klanttevredenheid

Circulus voert doorlopend klanttevredenheidsonderzoek uit. Daar kwam uit dat de inwoners van Lochem tevreden zijn over de dienstverlening van Circulus. Zij gaven Circulus een 7,8. Inwoners zijn tevreden over de aanbiedmogelijkheden en het legen van de eigen containers, maar wel kritisch over het schoonhouden van de buurtcontainers. Ook bijplaatsingen zorgen voor ergernis, net als volle containers.

Tot slot iets over de tevredenheid over communicatie. Wat onderzocht wordt is de wijze waarop mensen geïnformeerd willen worden. De website circulus.nl blijft het voorkeurskanaal. Tegelijkertijd groeit het aantal gebruikers van de app. Inmiddels heeft twee derde van de huishoudens de app geïnstalleerd.

Inwoners van Lochem kunnen van verschillende Recyclepleinen gebruik maken. In praktijk kiezen zij vaak voor het Recycleplein van Hoftijzer in Lochem, of voor het Circulus Recycleplein in Zutphen of Deventer.