JAAROVERZICHT 2022

BUITENGEWONE LEEFOMGEVING

Circulus investeert als duurzaam bedrijf van negen gemeenten in het afval- en grondstoffenmanagement en in het beheer van buitenruimte. In deze twee domeinen bieden we mensen met een afstand tot regulier werk een (werk-)plek zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen. De resultaten die zijn behaald in het speerpunt ‘Buitengewone leefomgeving, zijn hieronder beschreven.

Met de vijf buitenruimtegemeenten van Circulus (Lochem, Doesburg, Deventer, Apeldoorn en Epe) is in 2022 intensief gekeken naar vernieuwing en uniformering van samenwerkingsafspraken. Het proces werd begeleid door IPR Normag en heeft geresulteerd in een nieuwe concept-DVO deel B, zoals we dit deel van het contract met gemeenten noemen. De dienstverlening is hierin omschreven in zogenaamde productbladen. Gemeenten hebben zo meer inzicht in de concrete dienstverlening en de onderliggende tarieven. In 2023 worden de overeenkomsten verder uitgewerkt.

Effecten van ecologisch bermbeheer worden steeds meer zichtbaar, zoals in de Schoolstraat in Eefde.

Structuur en ontwikkelingen

Het bedrijfsbureau van de afdeling buitenruimte krijgt steeds meer een centrale functie in het administratieve beheer van onze buitenruimte-activiteiten in de verschillende gemeenten. Daarbij ligt de nadruk op een goede planning- en controlcyclus.

In Deventer wordt monitoring sinds 2022 verzorgd door een externe partij. Circulus analyseert de resultaten en gebruikt deze voor het verbeterproces. In Lochem verzorgen we sinds 2022 zelf de monitoring van verschillende beheerthema’s.

In de afgelopen jaren is ervaring opgedaan met integrale teams. De groen- en grijsploegen werken in de gemeente Lochem binnen één gebiedsteam; de kern- of wijkgerichte aanpak. In 2021 is een evaluatie gestart die in 2022 leidde tot een continu verbeterproces.

Bij meerdere aanbestedingen liep in 2022 de prijs fors op ten opzichte van het verleden. Zo zijn de prijzen voor onkruidbeheersing op verhardingen - ondanks de verlaging van beeldkwaliteit van B naar C - voor Lochem fors gestegen. De oorzaak ligt in het verlengen van het onkruidseizoen van 8 naar 12 maanden en in de effecten van geopolitieke ontwikkelingen.

Nieuwe aanplant in de buurt van Lochem. 

Ecologisch groenbeheer

Met bio divers bermbeheer dragen we bij aan aantrekkelijke en meer duurzame bermen. In overleg met aanwonenden en gemeente plantten we bollen en zaaiden we bloemenmengsels in. In een gemeente overstijgend renovatietraject vormen we komende jaren traditionele plantsoenen om naar bio divers groen. Daarbij anticiperen we op droogte en wateroverlast door klimaatverandering, plantenziektes en vraat door ongedierte. In 2022 namen we eveneens deel aan de Maai-mei-niet maand. Op een aantal aangewezen percelen lieten we het gras en kruiden tot bloei komen en werd niet met de normale frequente gemaaid. De actie werd campagnematig ingezet; met een speciale actiepagina zijn inwoners betrokken bij het biodiversiteits-thema en gestimuleerd het voorbeeld te volgen.

Onderzoek Onkruidbeheersing op verharding

Circulus heeft in het verslagjaar een onderzoek gedaan in Deventer naar de meest slimme beheersaanpak; een duurzame aanpak die niet alleen efficiënt, maar ook technische en financieel voordeel biedt. In drie wijken is het onkruid tegengegaan met respectievelijk de thermische, wave- en mechanische (borstel-)methode. In de vierde wijk zijn de methoden gecombineerd. Per gebied zijn de inspanningen tweewekelijks intensief gemonitord en geregistreerd. Daarbij zijn ook de inspanningen en kosten van aanvullende handmatige inzet en bijvoorbeeld een veegmachine geregistreerd en is het effect op het zwerfafval in de proefgebieden gemonitord. De resultaten zijn gedeeld met de gemeente als input voor beleidskeuzes in 2023.

Bekijk het filmpje over de proef op YouTube!